Tips og tricks

Hvordan man skriver en bedømmelsesrapporten

Taksator kan være enhver person, der observerer medarbejderen mens de udfører et job. Taksator har grundig viden om jobindhold, indhold at blive vurderet og standarder for indholdet. Taksator bør udarbejde rapporter og gøre domme uden fordomme. Typiske vurderingsmænd er vejledere, peers, underordnede, medarbejderne selv, brugere af tjenesten, og konsulenter.

Tilsynsførende omfatter foresatte for medarbejderen, andre foresatte har viden om arbejdet i den medarbejder, og afdelingsledere eller ledere. Almen praksis er, at umiddelbare foresatte vurdere den ydeevne, som igen er gennemgået af de departementale hoved manager. Dette skyldes, at tilsynsmyndighederne er ansvarlige for forvaltningen af deres underordnede og de har mulighed for at observere, lede og styre underordnet kontinuerligt. De er desuden ansvarlig for vellykket gennemførelse af deres underordnede. På den negative side, øjeblikkelig vejledere, kan vægt visse aspekter af medarbejder ydeevne til forsømmelse af andre. Desuden er ledere kendt for at manipulere evalueringer for at begrunde deres beslutninger om lønstigninger og kampagner.

Peer vurdering kan være pålideligt, hvis arbejdsgruppen er stabil over en forholdsvis lang periode og udfører opgaver, der kræver interaktion. Dog er lidt forskning blevet udført for at bestemme, hvordan jævnaldrende etablere standarder for evaluering af andre eller den samlede effekt af peer vurdering på gruppens holdning. Begrebet har overordnede rangerede underordnede bruges i de fleste organisationer i dag, især i de udviklede lande. For eksempel i de fleste amerikanske universiteter evaluere studerende en professor ydeevne i klasseværelset. Sådan en roman metode kan være nyttig i andre organisatoriske indstillinger for, forudsat at forholdet mellem overordnede og underordnede cordial.

Hvis individer forstår de forventes at nå målene og de standarder, som de skal evalueres, er de i vid udstrækning i den bedste position til at bedømme deres egne præstationer. Medarbejder ydeevne i serviceorganisationer vedrørende adfærd, hurtighed, hastighed i at gøre jobbet og nøjagtighed, kan blive bedre bedømt af kunder eller brugere af tjenester.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.